Αρχική Σελίδα

Τα Νέα μας


Η Νεμέα υποδέχεται τους Φίλους της με πανσέληνο

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2007


Ο Διευθυντής της αναστήλωσης του Ναού Καθηγητής κ. Νίκος Μακρής


Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας ανήκει στα μνημεία του τόπου μας που ευνόησε η τύχη. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, το ανασκαφικό έργο του δραστήριου αρχαιολόγου Καθηγητού Stephen Miller (του Πανεπιστημίου UCB), η ανεύρεση πόρων και η συστηματική συσπείρωση ανθρώπων και ιδρυμάτων γύρω του, ανέδειξαν την αρχαία Νεμέα σε υποδειγματικά οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο στον οποίο η σκαπάνη δεν ησυχάζει, το μουσείο διαρκώς εμπλουτίζεται και η αναστήλωση του Νεμείου Διός είναι πλέον σε εξέλιξη.

Οι πόροι ωστόσο που απαιτούνται για έργα τέτοιας αξίας και σπουδαιότητας αποτελούν μόνιμο αγκάθι ενώ η συμμετοχή της Πολιτείας παραμένει συμβολική. Έτσι, πριν από ένα περίπου χρόνο, δημιουργήθηκε από ανθρώπους του «Νέμειου οράματος» το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Οφέλτης - ο Φίλος της Νεμέας» προκειμένου να συμβάλει με νέες δυνάμεις στην υλοποίηση του έργου.

Την Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2007, ο Οφέλτης οργάνωσε μια ιδιαίτερη και ατμοσφαιρική βραδιά με εκλεκτούς καλεσμένους, με σκοπό να τιμήσει τους χορηγούς αλλά συνάμα να μυήσει νέους φίλους στο όραμα της αρχαίας Νεμέας και να τους καταστήσει πρεσβευτές του. Έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο από τη Διευθύντρια των Ανασκαφών Κα Kim Shelton, ο δε Διευθυντής της αναστήλωσης του Ναού κ. Νίκος Μακρής και η Αρχιτέκτων-Επιβλέπουσα Κα Κατερίνα Σκλήρη εισήγαγαν τους καλεσμένους στα άδυτα των αναστηλώσεων.


Ο μαέστρος Ραφαήλ Πυλαρινός και ο Καθηγητής Νίκος Ξανθούλης
σε πρωτότυπη αρχαία ελληνική μουσική.

Κουαρτέτο εγχόρδων

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση. Ο ενθουσιασμός των καλεσμένων όμως κορυφώθηκε όταν ο μαέστρος Ραφαήλ Πυλαρινός και ο Καθηγητής Νίκος Ξανθούλης τους έδωσαν τη χαρά να ακούσουν πρωτότυπη αρχαία ελληνική μουσική, με αρχαία σάλπιγγα και λύρα και, συγκεκριμένα: τον «Α' Δελφικό Ύμνο στον Απόλλωνα» του Αθηναίου (127 π.Χ.), το «κατολοφύρομαι» από τον Ορέστη του Ευριπίδη (408 π.Χ.), την «Επίκληση στη Μούσα» του Μεσομήδη (2ος αι. μ.Χ.), τον «Επιτάφιο» του Σείκιλου (3ος αι. μ.Χ.) μια σύνθεση του Νίκου Ξανθούλη, βασισμένη στα αρχαία μουσικά πρότυπα («Λιτανεία» από τις Ευμενίδες του Αισχύλου) και του μεγάλου Νίκου Σκαλκώτα τον Ηπειρωτικό, τον Αρκαδικό, τον Κρητικό και τον Κλέφτικο χορό. Η ατμόσφαιρα κάτω από το φως της πανσέληνου, οι διακριτικά φωτισμένοι κίονες του Ναού και οι αρχαίοι ήχοι λειτούργησαν σαν άϋλη μηχανή του χρόνου που ταξίδευσε τους φίλους της Νεμέας στην αρχαία Ελλάδα που όλοι μας ονειρευόμαστε.

Ανάμεσα στις εκλεκτές παρουσίες της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Νεμέας κ. Κων/νος Καλατζής, ο νέος Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα κ. Jack Davis, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Α.Ε. ΤΙΤΑΝ κ. Ανδρέας Κανελλόπουλος, ο - Έλληνας πολίτης πλέον - Καθηγητής Αρχαιολογίας Stephen Miller, ο κ. Γ. Κωστούρος, (Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Οφέλτη) και βασικός συντελεστής των πολιτιστικών δράσεων στη Νεμέα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου για την Αναβίωση των Αρχαίων Νεμέων Αγώνων κ. Στάθης Σκλήρης, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, αντιδήμαρχοι και πολλοί ακόμη επώνυμοι, φίλοι της Νεμέας και του Οφέλτη.

Κεντρική Σελίδα Χάρτης Ιστοσελίδας Όροι Χρήσης - Δήλωση Απορρήτου
website by Theratron