Αρχική Σελίδα

Ιστορία


Οι τρεις παραμείναντες όρθιοι κίονες του
Ναού από νοτιοδυτικά.

Στην περιοχή του ιερού του Διός στη Νεμέα, που χρονολογείται στις αρχές του 6ου π.Χ., δεν υπάρχει καμιά ένδειξη προηγούμενης ανθρώπινης κατοίκησης.

Ο πρώτος ναός του Διός και οι δύο πρώτες φάσεις του Ηρώου του μικρού Οφέλτη χρονολογούνται στα αρχαϊκά χρόνια, ενώ τον 5ο π.Χ. αιώνα κατασκευάζονται οι εννέα οίκοι. Πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για ιδιωτικές λέσχες ή περίπτερα, κατασκευασμένα από διάφορες πόλεις-κράτη, με σκοπό να προσφέρουν στέγη και τροφή στους πολίτες τους που κατέφθαναν για την τέλεση των Νέμεων αγώνων.

Στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, με Μακεδονική, αποδεδειγμένα, πρωτοβουλία και στο πλαίσιο ενός γενναίου κατασκευαστικού προγράμματος, κτίστηκε νέος Ναός του Νεμείου Διός πάνω στα θεμέλια του παλαιότερου. Το Λουτρό, ο Ξενώνας, ο περίβολος του Ηρώου του Οφέλτη και το Στάδιο κατασκευάστηκαν στη διάρκεια του ίδιου προγράμματος.

Μετά την μεταφορά των αγώνων στο Άργος το 271 π.Χ., το ιερό παρακμάζει. Τους 5ο και 6ο μ.Χ. αιώνες αναπτύσσεται στην περιοχή μια μικρή κοινότητα και στα ερείπια του ξενώνα, σε μικρή απόσταση από το ναό του Διός, κτίζεται μία χριστιανική Βασιλική. Η κοινότητα αυτή διαλύθηκε κατά την επιδρομή των Σλάβων το 585 μ.Χ.

Από τους τριάντα-έξι δωρικούς κίονες του ναού του Νεμείου Διός, μόνο τρεις κατάφεραν έκτοτε να μείνουν όρθιοι στο πέρασμα του χρόνου.

 

 

 

Κεντρική Σελίδα Χάρτης Ιστοσελίδας Όροι Χρήσης - Δήλωση Απορρήτου
website by Theratron